Verhuurder strafbaar voor hennepkwekerij !?!?

Op 1 maart 2015 is de Opiumwet zodanig gewijzigd dat een verhuurder een celstraf van maximaal 3 jaar of geldboete van maximaal € 81.000,- kan krijgen als hij weet of had kunnen vermoeden dat het door hem verhuurde perceel gebruikt wordt voor het telen van hennep.

De verhuurder wordt dan verweten dat hij niet voldaan heeft aan de zorgplicht.

Bovendien wordt in de rechtspraak de bewijslast omgedraaid. Als verhuurder moet u aantonen dat u niet wist, of niet kon weten, dat het verhuurde als hennepkwekerij werd gebruikt.

Hieronder staat omschreven welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen en hoe wij u van dienst kunnen zijn teneinde het vorenstaande te voorkomen.

Een goed huurcontract:

Het is verstandig in de huurovereenkomst op te nemen voor welk doel het pand gebruikt mag worden en wat de staat van het gehuurde is bij aanvang huurovereenkomst. Tevens zou u op moeten nemen dat u bij calamiteiten altijd directe toegang tot het pand heeft en in ieder geval de mogelijkheid heeft om het gehuurde, met enige regelmaat, te inspecteren op het juiste gebruik daarvan.

Daarnaast is het verstandig een bepaling op te nemen waarin gesteld dat het de huurder niet is toegestaan om hennep te kweken in het gehuurde, danwel activiteiten te verrichten die strafbaar zijn gesteld op grond van de Opiumwet of anderszins.

Het aantreffen van een hennepkwekerij biedt grondslag voor de ontbinding van de huurovereenkomst gezien het feit dat de huurder zich niet als een goed huurder heeft gedragen en er vaak schade aan het gehuurde wordt toegebracht. Daarnaast bestaat er gevaar voor omwonenden vanwege het risico op brand, lekkage of kortsluiting.

Controle:

Voor het aantonen van de juiste zorgplicht en het voorkomen van de hiervoor genoemde aansprakelijkheid van de verhuurder is het raadzaam het verhuurde met enige regelmaat te inspecteren. Deze inspectie kunt u het beste door een externe en dus onpartijdige partij uit te laten voeren.

Het recherche bureau van Belker Services kan deze inspectie voor u uitvoeren. Van onze bevindingen wordt een rapportage opgemaakt als bewijs dat u, als verhuurder, alles in het werk heeft gesteld om toezicht op het verhuurde te houden en derhalve voldaan heeft aan de zorgplicht.

Onze auditor heeft jarenlange ervaring op het gebied van huur / verhuur van onroerend goed en op het gebied van de Opiumwetgeving.

Deze inspecties kunnen wij aanbieden tegen uiterst concurrerende tarieven.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met dhr. L. de Leeuw van Belker Services.

Telefoon nummer: 0174-41.82.81 / 06-20.802.178 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.